Wat meer uitleg over mijn keuze, wat betreft blog software en de hosting van de weblog. Er moesten twee knopen worden doorgehakt. T’en eerste welke software zal ik gebruiken. Mijn eerste weblog was bij skynet, logisch omdat mijn provider op dat moment nog Skynet was, en skynet toch op een zeer envoudige manier iemand laat proeven van blogging. Enige korte tijd later ben ik overgestapt naar Blogger (deze weblog was meer een probeersel). Maar dat was eigenlijk maar een tussenstap naar typepad. Typepad die ik leerde kennen via Michel. Het voordeel van al deze is dat de hosting van de weblog gebeurt bij de hosted service. Typepad zorgt voor alles. Punt uit!!

Nu wil ik nog een stap verder. Ik wil mijn eigen hosting account aanmaken , een domainnaam aanvragen vb : http://www.familienaam.be en dan de nodige blogsoftware installeren op de server. Nu op gebied van blogsoftware is de keuze ook zo groot, dat het kiezen niet zo eenvoudig is. Al gaat mijn keuze vooral naar software die toch nog een stukje eenvoudig blijft, en goede reaktie’s krijgt van andere gebruikers -en/of Bloggers.

  • Hosting – domain :
    1. Dreamhost : “WordPress auto-install”, 4,8GB disk storage, 120GB bandwidth, free domain, unlimited databases, 600 email accounts. Kostprijs $7.95/maand
    2. Blue Host : “WordPress Auto-Install”, 4 GB disk storage, FREE Domain Name, 2500 POP / WebMail addresses, 100 GB/mo transfer, Host 6 Domains on 1 Account, 20 Subdomains, 50 mySQL databases, Free Control Panel, Free Fantastico, 24/7 Network Monitoring, 99% Uptime Guarantee, Mirrored Storage Backups, No hidden fees, Voted Best Support in 2004. Kostprijs $6.95/maand

    Kostprijs van beide is quasie dezelfde. De storage is van beide ondertussen dezelfde (vroeger zat dreamhost wel een stuk lager) Beide geven de gratis domainname bij het afsluiten van 12 maanden contract.Maar de doorslag is de DEAL90 code voor Dreamhost. Deze zorgt ervoor dat het een stuk is. Een korting van $90 is natuurlijk niet niets. Mijn keuze staat dus vast : Dreamhost

  • Software :
  1. Movable Type : Movable Type is een van de meest populaire en ontwikkelde weblog-systemen in de wereld. Movable Type is een content management systeem (CMS) voor weblogs, dat door duizenden webloggers wordt gebruikt. Nieuwe licentievoorwaarden Movable Type 3.0: vanaf MT 3.0 Developer Edition zijn de licentie voorwaarden voor gebruik van Movable Type gewijzigd. Voor de meeste licenties dient te worden betaald. Alleen de vorige versie van Movable Type MT 2.661. (Deze versie was oorspronkelijk gratis voor niet-commercieel gebruik.)
  2. WordPress : is gratis weblog software, die onder de GPL licentie wordt gepubliceerd. WordPress is in eerste instantie ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. WordPress maakt gebruik van de PHP scripttaal. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL database. Per WordPress installatie is één weblog te beheren. Het is daarmee een ideale oplossing voor een eigen website op een eigen webserver. WordPress vraagt je om in ruil voor het gebruik van de software een link naar hun website op je site te plaatsen. Hoe je het allemaal moet gaan installeren is hier alvast duidelijk gemaakt.

Mijn keuze is ook hier nogal vlug gemaakt : WordPress. Het is gratis, het is een open source weblogsoftware. En je kan in een korte tijd een weblog gaan opzetten met WP.WordPress is zeer flexibel en eenvoudig uit te breiden met plugins die nog weer meer dingen mogelijk maken. Nog een overzicht van alle mogelijke blogsoftware.

 

Advertisements